Долма с мясным фаршем, рисом и чесноком

Долма в виноградных листьях по-армянски

Долма – это традиционное блюдо восточной кухни, представляющее собой листы виноградных листьев, фаршированные рисом с мясом и специями. Долмы получаются невероятно аппетитными, сочными и ароматными. Вкус этого блюда сложно описать словами – нужно обязательно попробовать!

Ингредиенты

  • Виноградные листы (300 г)
  • Мясной фарш (500 г)
  • Рис (1 стакан)
  • Чеснок (2 зубчика)
  • Зелень петрушки и кинзы (по 1 пучку)
  • Оливковое масло (3 ст.л.)
  • Соль, перец по вкусу
Калорийность 250 ккал/100г
Порций 4
Время приготовления 1 час 30 минут

Приготовление

  1. Rinse the grape leaves in cold water and soften them by boiling for 2-3 minutes.
  2. In a bowl, combine the minced meat, cooked rice, chopped garlic, herbs, olive oil, salt and pepper. Mix well.
  3. Lay out a softened grape leaf on a flat surface with the shiny side down.
  4. Place a spoonful of the meat mixture in the center of the leaf. Fold the sides of the leaf inwards, then roll it tightly from the bottom up.
  5. Arrange the rolled dolmas seam-down in a pot, layering them tightly.
  6. Pour boiling water over the dolmas, making sure they are completely submerged.
  7. Bring the water to a boil, then reduce heat and simmer for 45-60 minutes until the rice is cooked through.
Поделиться с друзьями
Простые рецепты
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: