Долма – это традиционное блюдо восточной кухни, представляющее собой листы виноградных листьев, фаршированные рисом с мясом и специями. Долмы получаются невероятно аппетитными, сочными и ароматными. Вкус этого блюда сложно описать словами – нужно обязательно попробовать!
Ингредиенты
- Виноградные листы (300 г)
- Мясной фарш (500 г)
- Рис (1 стакан)
- Чеснок (2 зубчика)
- Зелень петрушки и кинзы (по 1 пучку)
- Оливковое масло (3 ст.л.)
- Соль, перец по вкусу
Калорийность | 250 ккал/100г |
Порций | 4 |
Время приготовления | 1 час 30 минут |
Приготовление
- Rinse the grape leaves in cold water and soften them by boiling for 2-3 minutes.
- In a bowl, combine the minced meat, cooked rice, chopped garlic, herbs, olive oil, salt and pepper. Mix well.
- Lay out a softened grape leaf on a flat surface with the shiny side down.
- Place a spoonful of the meat mixture in the center of the leaf. Fold the sides of the leaf inwards, then roll it tightly from the bottom up.
- Arrange the rolled dolmas seam-down in a pot, layering them tightly.
- Pour boiling water over the dolmas, making sure they are completely submerged.
- Bring the water to a boil, then reduce heat and simmer for 45-60 minutes until the rice is cooked through.